Traditionele Tang Soo Do kent een aantal onderdelen die tijdens trainingen worden afgewisseld. Hierondergeven we in het kort aan wat de meest voorkomende onderdelen inhouden.
Warming up en stretchen
Tang Soo Do lessen beginnen altijd met een warming up om de spieren en het lichaam voor te bereiden en de geest te focussen op de intensieve oefeningen die tijdens de lessen worden gegeven. Een goede warming up verkleint de kans op blessures. Hierbij is ook stretchen erg belangrijk. Dit vergroot de flexibiliteit van je lichaamje verbetert ook de doorbloeding. Hierdoor zijn spieren beter en zwaarder belastbaar.
Kee Cho’s (basistechnieken)
Het oefenen van technieken is een steeds terugkomend onderdeel van de trainingen. Beginners oefenen vooral steeds weer deze basistechnieken. Het zijn de makkelijkste technieken om te onthouden en om te oefenen en vormen de basis van alle andere oefeningen. Het steeds herhalen van deze basistechnieken vraagt veel concentratie en doorzettingsvermogen. Het zijn de fundamenten van de krijger. Zonder een goede beheersing van de basistechnieken heeft het geen zin om moeilijker technieken te oefenen. Je vergroot dan alleen de kans op verwondingen of blessures.
Hyungs (stijlvormen)
Hyungs (of stijlvorm in het Nederlands) vormen een belangrijk onderdeel van onze Martial Art. Het zijn oefeningen waarbij technieken in combinatie worden uitgevoerd in een vast patroon. Hyungs hebben een diepgewortelde Oosterse filosofie. Loopvormen (of reeksen loopvormen) weerspiegelen de geestelijke en lichamelijke stadia van de krijger en bevatten vaak specifieke, natuurlijke karakteristieken uit de dierenwereld.
Hoe langer je traint, hoe moeilijker de technieken, combinaties en vormen worden. Het uitvoeren van de hogere hyungs vraagt steeds meer concentratie, doorzettingsvermogen en beheersing. Het is dan ook belangrijk dat men een hyung steeds blijft oefenen.
Dae Ryun (sparren)
Het onderdeel sparren bij Tang Soo Do bestaat uit verschillende oefeningen. Je begint bij Sam Soo Shik Dae Ryun (drie-staps-sparren), waarbij je oefent om drie aanvallen te blokkeren en na de derde blokkade direct een tegenaanval uit te voeren om de aanvaller effectief uit te schakkelen.
Naarmate je vordert ga je verder met Il Soo Shik Dae Ryun (één-staps-sparren). Hierbij oefent je één op één, waarbij de één een aanval uitvoert en de ander de aanval blokkeert en direct met een tegenaanval komt. Hierbij leer je tijd en afstand inschatten.
Ook is er het Ja Yoo Dae Ryun (vrij sparren of wedstrijdsparren). Bij vrij sparren (non-contact) draait het om beheersing, goede blokkades, focus en het correct uitvoeren van technieken. Je moet laten zien dat je technieken goed uitvoert, je kan beheersen (en dus elkaar niet verwondt bij een aanval). Dit non-contact systeem lijkt voor niet-beoefenaars of beginnende beoefenaars vaak weinig zinvol. Toch zal je zal na een paar trainingen en bij goede inzet al gaan merken wat het doel is, namelijk het kweken van reflexen, afstand leren inschatten en je steeds beter leren beheersen.
Wedstrijdsparren kan volgens wedstrijdreglementen ook semi-contact zijn. We spreken ook wel over "skin-touch", een licht contact bij het uitvoeren van de aanval. Ook hierbij is het niet de bedoeling om tegenstanders met een "knock-out" te verslaan. Beheersing, goede blokkades, focus en het goed uitvoeren van technieken zijn de sleutel tot het winnen van de wedstrijd. Door je beheersing van Tang Soo Do te laten zien verdien je punten. Desondanks is bij semi-contact wedstrijden het dragen van beschermers voor hoofd, gebit en kruis verplicht, om blessures, verwondingen en teleurstellingen te voorkomen.
Ho Sin Sul (zelfverdediging)
Ho Sin Sul zijn oefeningen waarbij je leert om je te verweren als je vastgegrepen wordt. Ditt begint eenvoudig. Kinderen en jongeren leren eerst vooral wat ze moeten doen als ze aangevallen of worden vastgegrepen door een volwassene: hoe maak je jezelf vrij, hoe zorg je dat je niet weer vastgegrepen wordt en hoe schakel je je tegenstander uit. Ook hier geldt: hoe verder je training vordert, hoe ingewikkelder de oefeningen worden. Op den duur zal je je ook zittend, liggend, tegen een aanvaller met wapen of meerdere tegenstanders leren verdedigen.
Kyuck Pa (breektesten)
Breektesten zijn een traditioneel onderdeel van Tang Soo Do en komen ook regelmatig terug bij wedstrijden. De essentie hierbij is te laten zien zien hoe je een bepaalde techniek correct uitvoert. Doordat de houten plank, dakpan, baksteen of natuursteen breekt (of soms ook niet breekt), weet je of je de kracht goed hebt verdeeld en de aanspanning van je spieren op het juiste moment hebt toegepast. Daarnaast is het een cruciaal onderdeel om te zien of je bereid bent je grenzen te verleggen, de uitdaging aan te gaan om moeilijker technieken te gebruiken, of in plaats van een houten plank juist dakpannen, bakstenen of zelfs een betonnen platen te breken.
Moo Pahl Dan Kum (ademhalingstechnieken)
Moo Pahl Dan Kum zijn een achtal staande oefeningen waarbij de leerling leert de ademhaling te reguleren. De oefeningen en standen van deze oefeningen hebben bepaalde effecten op het lichaam. Moo Pahl Dan Kum wordt aan het einde van een training gegeven om het lichaam en de geest weer tot rust te brengen, spieren te ontspannen en de energiestromen in het lichaam te balanceren.