Tang Soo Do AmstelveenPostbus 23631, 1100EC, Amsterdam+31 (0) 6 2522 8947info@tsd-amstelveen.nlhttps://www.tsd-amstelveen.nl/img/logo_amstelveen.png
 

Wat is Tang Soo Do

Tang Soo Do is een Koreaanse zelfverdedigingsmethodeTang Soo Do is een Martial Art of krijgskunst, en dus geen vechtsport. Je leert jezelf verdedigen tegen één of meerdere tegenstanders, bijvoorbeeld wanneer je wordt vastgepakt of aangevallen met trappen en stoten, of zelfs met een mes. Dit doe je in eerste instantie "met de lege hand", dus zonder wapens. Naarmate je vordert kan je ook les krijgen in het gebruik van de lange stok en messen.

Tang Soo Do heeft invloeden van zowel Tae Kwon Do (Koreaans) als Karate (Japans). Wedstrijden zijn gericht op de correcte beheersing en uitvoering van technieken en op het begrijpen en respecteren van de krijgskunst. De training gaat stap voor stap, voor meer zelfvertrouwen, tijdens de lessen, maar ook daarbuiten, op werk of op school. Eigenlijk ontwikkel je jezelf en verbeter je in houding en leefstijl. 

 

Tang Soo Do Sabomnim Oliver de Guzman

Ontwikkeling, balans en kracht

Bij Tang Soo Do leer je om de kracht van de technieken uit de heup te laten komen. Dit pas je toe vanuit de basisstanden tot en met de vliegende of ingedraaide trappen. Maar ook vanuit bijvoorbeeld een middenstoot overgaand naar een handpalm blokkade. Het gebruik van de heup is belangrijk voor balans en kracht.

Sabomnim de Guzman zegt dat het gebruik van de heupen fundamenteel is in Tang Soo Do en dat je eerst de basis moet beheersen, voordat je een moeilijker techniek uitprobeert. Het is net een huis bouwen: je begint met een kaal stuk grond en bouwt je fundamenten. Pas als dat klaar is kan je verder met de rest.

 

 

 

Je tegenstander uitschakelen zonder letsel te veroorzaken

Zelfverdediging bij Tang Soo Do

Om Tang Soo Do te begrijpen is het belangrijk de betekenis en het ontstaan ervan te kennen. In vroege tijden van de moderne Tang Soo Do was het een straatvechtmethode. Hierbij werden onderlinge leden van Martial Arts scholen uitgedaagd en de winnaar nam een andere school over. Tegenwoordig wordt Tang Soo Do uitsluitend beoefent als sport en wordt er les gegeven als zelfverdedigingsmethode.

Grootmeester Kang Uk Lee (één van de eerste leerlingen van de Tang Soo Do Moo Duk Kwan oprichter Hwang Kee) zegt altijd dat je Tang Soo Do moet gebruiken om je zelf te verdedigen, maar op een manier dat je met één tegenaanval je tegenstander uit kunt schakelen. Ook Grootmeester Ho Sik Pak legt uit dat Tang Soo Do is ontwikkeld om jezelf te verdedigen. De Moo Duk Kwan-stijl leer je via een aantal trainingsmethoden en oefeningen. 

  • We oefenen Hyungs (loopvormen) waarbij we onze technieken uitvoeren tegen een denkbeeldige tegenstander
  • Ook doen we Il Soo Shik Dae Ryun (één-staps-sparren) en Sam Soo Shik Dae Ryun (drie-staps-sparren) om aanvallen af te weren en onze tegenstander met één enkele tegenaanval uit te schakelen
  • Tijdens het Ja Yoo Dae Ryun (vrij sparren) leer je omgaan met het onverwachte en je inschattings- en reactievermogen verbeteren
  • Bij Ho Sin Sul (zelfverdediging) leer je ontkomen aan en verdedigen tegen een aanvaller die je op wat voor manier ook vast grijpt
  • Door Kyuck Pa (breektesten) uit te voeren verleg je je grenzen en kweek je zelfvertrouwen 

Facebook  -  Nederlandse Tang Soo Do Federatie

 

© 2023 Tang Soo Do Amstelveen - Alle rechten voorbehouden

Powered by BitNation